Honger of 'trek' onderdrukken (of toch liever niet?)

 

‘Elk pondje gaat door het mondje’.
Ik merk dat veel mensen met overgewicht soms nauwelijks wat eten. En als zichzelf dan zo geweldig hebben ingehouden merken ze vroeg of laat dat ze ineens achter elkaar moéten eten. En dan vooral zoet en/of vet. Vaak noemen ze dat ‘emotie eten’ maar ik weet wel beter...

 

Wel of niet eten, teveel of te weinig eten beïnvloed je bloedsuikerspiegel. Je eet wat; je bloedsuikerspiegel stijgt, insuline stijgt om de voedingsstoffen te kunnen verwerken, de voedingsstoffen worden naar diverse organen getransporteerd, waarna je bloedsuikerspiegel normaliseert en alles is goed. Het is de bedoeling dat je weer honger krijgt als je lichaam meer energie nodig heeft.

 

Bij sommige mensen zorgt het eten van (bewerkt) voedsel ervoor dat de alvleesklier een grote hoeveelheid insuline afscheidt. De bloedsuikerspiegel daalt snel en insuline doet meer dan haar normale werk met als gevolg dat de bloedsuikerspiegel voorbij "normaal" daalt. Dat is het moment dat je steeds een honger gevoel houdt zonder dat je echt voeding binnen krijgt. Je eet eigenlijk alleen maar om je bloedsuikerspiegel omhoog te krijgen. Je blijft ‘trek’ houden omdat het lichaam een ‘quick fix’ nodig heeft om te kunnen reageren op de diepe dalen van de bloedsuikerspiegel. Met andere woorden, de hormoonhuishouding is uit balans en blijft uit balans zolang je eten eet dat je niet echt voedt.

 

Voorbeelden van deze voedingsmiddelen kunnen suiker, zuivelproducten, tarwe, meel en alcohol zijn.

 

Zo kan je de alvleesklier ondersteunen om de bloedsuikerspiegel in balans te houden:

1. Kaneel: voeg wat kaneel toe aan een warme notenmelk (bijvoorbeeld amandelmelk) als tussendoortje als je geen honger hebt, maar nog geen vertrouwen hebt dat je bloedsuikerspiegel in balans is. Denk aan halverwege de ochtend of halverwege de middag als je energieniveau daalt.

2. Twee x groenten, twee keer per dag: zorg ervoor dat je 2x keer per dag 2 stuks of 2 ons groenten aan je voeding inname toevoegt. Denk aan soep, sap, salade of gewoon de ouderwetse rauwkost!

3. Eet vezelrijke voeding. Denk ook aan artisjokken, groene bladgroenten, chia zaden, lijnzaad, appels, pompoenpitten, amandelen, avocado en zoete aardappelen.

4. Slaap: gebrek aan slaap kan stress en eetlust hormonen verhogen (zoals cortisol en ghreline, die je hongerig maken), waardoor het moeilijker wordt om zoete snacks, geraffineerde graanproducten en cafeïne te laten staan. Dus als je een zware nacht hebt gehad kan het zijn dat je koffie en koek wilt (en nu weet je waarom!). Herstel de balans dan weer met de bovenstaande tips.

 

Luister naar je honger. Luister naar je lichaam. Ga samenwerken met je bloedsuiker spiegel. Hoe meer voeding van hoogwaardige kwaliteit (daarmee bedoel ik het tegenovergestelde van bewerkte/voorverpakte voeding die heel lang houdbaar is) je tot je neemt hoe meer je bloedsuikerspiegel in balans is. Des te minder ‘honger’ zal je voelen en des te meer energie je zult hebben.

 

Ga samenwerken met je lichaam, dan blijf je in balans!

 

 

Bron; Gabriel Method coach Heather Fleming, C.C.N

 

 

Désirée Manders is internationaal life coach, -trainer en –spreker, Gabriel Methode coach, hypnotherapeut en EFT specialist.

 

Zij is gespecialiseerd in werken met het onderbewustzijn en wordt geroemd om haar unieke aanpak met snelle en blijvende resultaten.  

 

www.Thedaydreamcompany.com

www.TDCcoaching.com

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!