'Dank u mevrouw, dat was het.'

August 19, 2017

 

 

Ik ben vol van vertrouwen.
Zelfs als de dingen soms niet zo lijken te lopen als ik had bedacht dat ze zouden moeten lopen.
In mijn hart ben ik altijd vol van vertrouwen en er van overtuigd dat ik altijd krijg wat het beste voor mij is. Al lijken de dingen soms nog zo fout te gaan, achteraf kan ik altijd zien waar het goed voor is geweest, of wat het me heeft opgeleverd. ‘This too shall pass’ denk ik dan maar! En inderdaad, het gaat altijd weer voorbij.

 

Mijn ‘mind’ is overigens een hele andere mening toegedaan en haalt er alles bij om boos te worden, het oneerlijk te vinden, me afgewezen te voelen. ‘Dank u mevrouw, dat was het’ is ooit een keer tegen me gezegd en de woorden staken me als een bij. Waarom? Omdat die woorden op onbewust niveau een of meerdere herinneringen aan afwijzing triggerden.

 

Ik ben lang heel gevoelig voor afwijzing geweest en ik heb dan ook jaren lang van alles vertaald naar afkeuring en een aanval op mijn persoon en mijn kunnen, wat linea recta doorgaat naar “zie je wel, ik ben niet goed genoeg”. Old habits die hard en dus steekt die “zie je wel “-one liner nog zo nu en dan de kop op. Met verve gevoed door mijn ego, overigens!

 

Nou heb ik –vele ervaringen rijker- geleerd dat wij zelf in staat zijn om onze reactie op onze omstandigheden te beheersen. Makkelijker nog is het om onze eigen omstandigheden te vormen, maar zolang wij ons nog door onze omgeving laten beïnvloeden is het nodig om eerst de controle te nemen voor je kunt gaan creëren. Essentieel in het beheersen van onze omstandigheden is het gecentreerd zijn. Wanneer je volledig in harmonie bent, zullen de omstandigheden je niet kunnen raken. Dit is een bewustwordingsproces.

 

Realiseer je dat alles wat je meemaakt, ziet, hoort, proeft, de betekenis heeft die jij er aan geeft.  Een simpel voorbeeld; de aardbei die je eet vind jij zoet en sappig. Een ander ervaart diezelfde aardbei als zuur en te groot. Jij kwalificeert dus zelf jouw eigen ervaringen (en als je het echt bont maakt, ook die van een ander).
Zo kun je ervaringen ook gaan voeden.
Of het juist geen aandacht geven.

 

Een illustratie: je bent op je werk en één van je collega’s maakt een opmerking die jij kwalificeert als een aanval op jouw functioneren en daarmee op jouw persoon. Onmiddellijk gaat jouw ego aan de slag en vindt er van alles van (in de negatieve zin). Daarmee ga je deze ervaring voeden met negatieve energie. In je hoofd heb je al diverse scenario’s geschreven van wat je had moeten zeggen en hoe je had moeten reageren op die opmerking en ook wat je zou willen doen als je die !@#$%%^^ de volgende keer tegenkomt, enzovoort. Vervolgens zit je met een rot gevoel. Je zit met die collega en die opmerking in je maag en je kunt je collega nooit meer in een positief daglicht zien. Wat een toestand.

 

Maar wat als je de ervaring niet gaat beladen met negatieve ideeën en gevoelens?  Wat als je de opmerking neemt voor wat het is (namelijk gewoon een opmerking, die alles zegt over de belevingswereld van degene die hem gemaakt heeft), dat je er niets van vindt, dat je jouw aandacht bij jezelf houdt en gewoon met je dag verder gaat?

Moet je eens proberen, het zal je verbazen hoe ontzettend goed je je dan voelt!


Ik kies er voor om mijn ervaringen niet langer te voeden, maar de dingen te laten zijn voor wat ze zijn; ervaringen waar je wat mee kunt doen. Of niet.

“Dank u mevrouw, dat was het.”
Inderdaad, dat was het.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!