Stressveroorzaker nr. 1!

July 23, 2017

 

Het moeten wat je van jezelf moet is in mijn beleving stressveroorzaker nummer 1.
Nu hoor ik je meteen roepen “de stress op mijn werk wordt toch echt veroorzaakt door wat ik van mijn baas moet”.

Is dat zo?

 

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen. Jaren geleden had  ik als beginnend coach ook nog een baan op een kantoor. In die situatie heb ik ontzettend veel stress ervaren, zowel thuis als op het werk. En ik vind het werken in de huishouding ook zwaar onderschat; ik ervaar dat ook als een full-time baan. Kortom; veel ballen om in de lucht te houden.

 

Dit is een situatie die ik in toen, jaren geleden heb meegemaakt en waarin je jezelf wellicht kunt herkennen....

Het begon op maandag op het werk; ik had een project niet naar tevredenheid van mijn leidinggevende afgehandeld en het moest dus overnieuw. Daarnaast was mijn mailbox vol met nieuwe opdrachten en voor ik het wist zat ik ellendig, chagrijnig en gestrest op mijn werk.


Stop! Wat gebeurt hier nou echt? Als coach kon ik natuurlijk feilloos antwoord geven op deze vraag;
Geschiedenis reactie op het project wat ik niet goed had afgehandeld (ik ben dom, ik kan het niet, ik moet dit perfect doen), op de volle mailbox met opdrachten (verwachten ze dat ik dat allemaal ga doen? Zie je wel, ik ben langzaam en dus niet goed genoeg, ik moet dit allemaal perfect en snel doen) en gevoed door al die beperkende overtuigingen kwam de koning van alle beperkende overtuigingen: “ze gaan me vast ontslaan”. Alles bij elkaar genoeg reden tot stress.

 

Gelukkig kon ik dit hele proces vrij snel in de kiem smoren omdat ik het als zodanig kon herkennen en heb ik het simpelweg opgelost door te vragen aan mijn leidinggevende aan welke opdracht ik volgens hem prioriteit zou moeten geven omdat ik kon inschatten het niet allemaal op die dag af te krijgen. Hup, grenzen aangegeven en verwachtingspatroon van mezelf en mijn leidinggevende gemanaged.  Weg stress!

 

Thuis echter kwam de volgende dag alweer vrij snel het stressmonstertje om de hoek kijken toen ik op mijn ‘vrije dag’ flink nerveus werd van alle dingen die ik van mezelf moest doen en die ik echt niet in één dag zou kunnen redden. Ik had een verplichting in de ochtend, maar moest ook nog het huishouden doen, het eten koken, de blog schrijven, zelf-coaching doen en mijn zoon op tijd van het kinderdagverblijf halen want hij moet van mij op tijd eten. Die dag begon dus in het teken van het moeten. Voor mij een grote valkuil.

 

Herkenbaar? Stop! Moet ik echt al die dingen? Nee, ik heb altijd een keuze. Ik kies ervoor om mijn verplichting in de ochtend na te komen, ik vind het prettig om mijn zoon rond 6 uur avondeten te geven en het zou fijn zijn als ik minstens één onderdeel van het huishouden op deze dag af krijg. Dit geeft mij de ruimte om te coachen of te schrijven, maar als dat toch niet lukt dan kan ik ervoor kiezen om dat te accepteren.

 

Moraal van dit verhaal? Schrap moeten waar mogelijk uit je belevingswereld, kies voor keuzemogelijkheid en geef aan jezelf en aan jouw omgeving je grenzen aan. Gegarandeerd dat de stress ervaring met meer dan 75% wordt gereduceerd.

 

 

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!