Hoe zit het nou precies met gluten?

July 12, 2017

 

 

Steeds vaker lees je berichten dat mensen allergisch zijn voor gluten of dat je beter glutenvrij kunt eten. Ook word het eten van gluten in verband gebracht met gewichtsproblemen bij mensen.

Hoe kan het dat granen –waar de mensheid zich al sinds mensenheugenis op een gezonde manier mee voedt- nu ineens niet meer goed voor ons zouden zijn?

Graan tegenwoordig is niet de graan die we vroeger aten. Ons graan is over een periode van 50 tot 60 jaar gemodificeerd en aangepast aan hedendaagse omstandigheden. Om het resistent voor schimmels te maken, om het sneller te laten groeien en om het meer elastisch te maken voor het machinaal bakken van brood. Graan bevat van nature 5% gluten, tegenwoordig bevat het aangepaste graan 50% gluten.

Niet alleen is de hoeveelheid gluten in graan met factor 10 toegenomen om tegemoet te komen aan de machinale eisen voor rekbare proteïnen, granen worden ook gebleekt en er worden ‘voedselverbeteraars’ toegevoegd die meestal de nodige toxines bevatten (stoffen die voor ons lichaam niet of moeilijk af te breken zijn).

Wanneer je brood wil eten, ga dan voor brood dat wordt gebakken met oer-granen of spelt. Bij voorkeur bij een biologische bakker of een bakker waarvan je weet dat hij niet met toevoegingen werkt.

 

Op de website van Hungry for change vond ik deze informatie over een studie met betrekking tot gluten;

Om erachter te komen wat het effect van gluten op overgewicht is, is er een studie gedaan met muizen Het ene deel van de testgroep kreeg over een bepaalde periode voedsel met gluten en het andere deel kreeg glutenvrij voedsel te eten. Het doel van de studie was om het “tarwe buik” syndroom (Wheat belly syndrome) te onderzoeken en hoe dit kan leiden tot gezondheidsklachten. Het onderzoek ging uit van indicators met betrekking tot het ontstaan van obesitas en problemen met het spijsverteringssysteem, diabetes en hart- en vaat ziekten.

Beide groepen muizen kregen een dieet met veel vet. Echter 1 groep at glutenvrij en het voedsel van de andere groep bevatte 4,5 procent gluten. Het werd al snel duidelijk dat de muizen die een glutenvrij dieet aten als vanzelf gewicht verloren zonder dat er lipides (vet) werd afgescheiden.

 

Een analyse van deze studie:

Deze studie laat volgens Sayer Ji van Greeninfo.com zien dat het eten van gluten meer van invloed op het ontstaan van obesitas is dan de inname van calorieën. Beide groepen muizen kregen vet voedsel te eten en de muizen die als vanzelf gingen afvallen zonder dat er vet werd afgescheiden laat volgens hem zien dat een vetvrij dieet (of producten waar het vet wordt uitgehaald) om af te vallen onzin is. Deze stelling wordt door andere voedingsexperts onderschreven.

 

Bron: http://www.naturalnews.com/038699_gluten_weight_gain_wheat_belly.html

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!