ZO GA JE WEER GELOVEN IN JEZELF

“Ik heb al zoveel geprobeerd, ik ben bang  dat het me nooit gaat lukken”

“Ik denk dat ik te weinig wilskracht heb en dat ik daarom steeds terug val”

“Ik geloof er niet meer in”

 

Samengevat:

“Ik denk dat het voor mij onmogelijk is om een blijvend gezond gewicht te bereiken”.

 

De afgelopen maand heb ik 10 BewustSlankScans verloot. Ik heb samen met de winnaressen gezocht naar de belangrijkste oorzaken van hun eet- of gewichtsprobleem. Zij begrepen, vaak na een jarenlange zoektocht, eindelijk waarom het hen maar niet lukte om blijvend af te vallen. Waarom het niet lukte om de VET-knop uit te krijgen. Zij kregen inzicht en konden een belangrijke stap vooruit zetten.

 

Als je lichaam langdurig stress ervaart, gaat het in de overlevingsmodus en ter bescherming vet opslaan. Dat kan zijn fysieke stress (onder andere verkeerde voeding, te weinig drinken of te weinig slaap), emotionele stress (negatieve emoties) en mentale stress (je eigen gedachtes en overtuigingen).

Hmm… “Ik denk dat het voor mij onmogelijk is om een blijvend gezond gewicht te bereiken”….dat is er wel eentje! Een hele grote mentale oorzaak. En wat heb ik ‘m vaak gehoord, de afgelopen maand!

 

Oorzaak?? Het is toch het logische gevolg van al die eerdere mislukkingen?

Ja, het is het gevolg, maar tegelijk kan het ook de oorzaak zijn van weer nieuwe mislukkingen. Want vanuit deze mindset kan je geen goed resultaat kunt verwachten. Je kent misschien wel deze uitspraak van Henri Ford: “Of je nou denkt dat je het kan of denkt dat je het niet kan, je hebt altijd gelijk!” En waarschijnlijk weet je of voel je wel aan, dat dit waar is.

Maar hoe kan dat dan? Waarom is het dan zo belangrijk dat je erin gelooft?

Vanwege het placebo-effect!

 

De kracht van je gedachtes is enorm! Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar het placebo effect. Er zijn onderzoeken waarbij de ene groep patiënten een nep-pil krijgt en een andere groep het echte medicijn. Er zijn echte operaties uitgevoerd en nep-operaties. En wat bleek uit zoveel onderzoeken? Patiënten die de nep-operatie hadden gehad, maar dáchten dat ze de echte operatie hadden gehad, kenden een betere ‘kwaliteit van leven’ en scoorden hoger op lichamelijke testen dan zij die wél de echte operatie hadden gehad, maar dachten dat ze tot de pechvogels behoorden die in de controlegroep zaten. Het gaat dus vooral om geloof en verwachtingen!

 

Is dat verwonderlijk? Nee, eigenlijk niet.  Als je ervan uitgaat dat lichaam en geest onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Dan is het logisch, dat wat je ervaart in je lichaam invloed heeft op wat je denkt. En dat herken je vast wel. Als je moe of gestrest bent heeft dat invloed op je gedachtes. Het is dan moeilijker om positief te denken bijvoorbeeld. Maar andersom is net zo logisch!  En er komt steeds meer neurobiologisch bewijs. We weten inmiddels dat de positieve verwachting invloed heeft op de hersenactiviteit, zoals een toename van dopamine, een stof die het welbevinden bevordert en aan beloningen gekoppeld is.  En dat er allerlei processen in je lichaam veranderen.

 

Toen ik dit las, realiseerde ik me opeens iets wat iedereen herkent, maar wat ik tot dan toe niet ècht snapte:  Waarom een kind met een geschaafde knie stopt met huilen en weer gaat spelen nadat mama er een kusje op heeft gegeven. En waarom een pleister altijd helpt! Snap jij het nu ook? Het kind krijgt vertrouwen dat de pijn over gaat…en het gebeurt 😊

Als jij gelooft of verwacht dat het wéér niet zal gaan lukken, dan snap je nu wel hoe belemmerd dat is!

 

Ik hoor je haast denken…

“Okee….maar hoe krijg ik het vertrouwen in mezelf ooit weer terug?”

Nou, om eerlijk te zijn… dat is natuurlijk niet 1-2-3 gefikst. Daar is wel iets meer voor nodig dan een “kusje van de juf”. Ga maar eens na hoe lang je al zo weinig vertrouwen in jezelf hebt. En hoe stevig die onzekerheid al in je systeem zit.

 

Maar ik kan je wel een hele belangrijke tip geven, waardoor jouw vertrouwen in jezelf meteen weer kan gaan groeien:

TIP

Stop met het stellen van doelen waar je niet in kunt geloven.
Zoek naar de eerste (kleine) stap waar je WEL vertrouwen in hebt.

Kies een mini-doel, waarvan je zeker weet dat je het kunt. En als je dat het bereikt….vier je succes en stel je volgende, makkelijk haalbare doel… en weer…en weer… Wedden dat je vertrouwen groeit?

 

Blogvraag:

Welke eerste kleine stap ga jij zetten?

Geef je reactie hieronder. Onder de reacties verloot ik weer een gratis BewustSlankScan t.w.v. € 97. We onderzoeken wat bij jou de belangrijkste oorzaak van je gewichtsprobleem is en samen bepalen we in een persoonlijk gesprek jouw eerste stap.

Heb je ooit al een BewustSlankScan gedaan, dan krijg je een gratis coaching van een half uur, waarin we kijken waar je nu staat en wat jouw beste volgende stap zal zijn.

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!