Waarom afvallen soms zo langzaam gaat

May 30, 2017

 

Gaat afvallen met behulp van de Gabriel Methode minder snel dan je gehoopt had? De reden hiervoor kan mogelijk liggen in problemen met de spijsvertering.

 

Dit is wat Jon Gabriel over dit onderwerp schrijft;
“Spijsvertering is waarschijnlijk één van de belangrijkste aspecten van je algehele gezondheid en fit zijn. Wanneer mensen willen afvallen houden ze zich meestal niet bezig met dit aspect....en dat is een grote fout”

 

Vandaag de dag hebben onze lichamen veel moeite om ons voedsel te verteren en voedingstoffen uit de voeding in het lichaam en de lichaamscellen op te nemen. De reden dat de meeste mensen vandaag de dag spijsverteringsproblemen hebben (soms zonder dat ze het zelf weten) is omdat we niet genoeg spijsvertering enzymen hebben om ons voedsel optimaal te kunnen verteren.


Wanneer je niet in staat bent om voedsel goed te verteren dan is er nog steeds sprake van een tekort aan goede stoffen in ons lichaam, hoe gezond het voedsel dat je eet ook is. En wanneer het lichaam een tekort ervaart zal de zogenaamde ‘VET-knop’ aan gaan. (Zie het boek ‘De Gabriel Methode’).

 

10.000 jaar geleden kon het lichaam van de mens gemakkelijk het aanbod van voedsel verteren; vlees, kip, vis, noten, groente, fruit en kruiden –alles puur uit de natuur. Het meeste voedsel dat we vandaag de dag eten is niet vers, levend of onbewerkt. Onze voeding vandaag is in de loop van de jaren zo aangepast, bewerkt en genetisch gemanipuleerd dat het niet meer lijkt op het oer voedsel dat we zo gemakkelijk konden verteren. Omdat onze lichamen niet zijn gebouwd op de samenstelling van ons hedendaagse, bewerkte voedsel kunnen we het niet goed verteren en krijgen daarom niet of onvoldoende de voedingstoffen binnen die ons lichaam zo hard nodig heeft.


Spijsvertering en het immuun systeem
80% van ons immuun systeem komt vanuit onze darmen. Wanneer de darmen niet gezond zijn, verzwakt ons immuun systeem. Wanneer het immuun systeem is verzwakt kan je voedselallergie ontwikkelen, gevoelig worden voor bepaalde voeding, astma, de ziekte van Crohn en schildklier problemen krijgen. Zelfs het zogenaamde Chronisch vermoeidheid syndroom en vele andere chronische aandoeningen kunnen het resultaat zijn van een overwerkt en overbelast immuun systeem en een tekort aan spijsverteringsenzymen om het immuunsysteem optimaal te kunnen ondersteunen.

 

Wat kan je doen om de spijsverteringsenzymen in jouw lichaam aan te vullen? Eet ‘levend’ voedsel zoals ongekookt biologisch fruit en groenten. Daarnaast kun je kiezen voor spijsverteringsenzymen in pilvorm.

 

Goede bacteriën
Deze zijn van nature in ons lichaam aanwezig en zorgen ervoor dat verteerd voedsel wordt omgezet in micro kleine deeltjes die door de darmwand kunnen passeren. Helaas hebben de meeste mensen meer slechte dan goed bacteriën in hun darmstelsel en dat levert problemen op. Bovendien krijgen we niet genoeg goed bacteriën via onze dagelijkse voedsel inname binnen. Antibiotica vernietigen heel snel de goede bacteriën in het lichaam, het is dus belangrijk om pro-biotica te nemen wanneer je een antibiotica kuur hebt gevolgd.

Hoe kan je goede bacteriën binnen krijgen? Eet gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kefir, zuurkool, tempeh en edelgist vlokken.


Slechte bacteriën
Wanneer we de goede bacteriën in ons lichaam niet aanvullen en op peil houden, krijgen slechte bacteriën zoals gist, schimmels en parasieten de kans om hun gang te gaan. Slechte bacteriën kunnen een constante zoet behoefte veroorzaken omdat ze zich voeden met suikers. Als gevolg ben je veel moe en heb je geen energie. Een tekort aan de juiste spijsverteringsenzymen en goede bacteriën zorgt voor spijsverteringsproblemen.


Het lichaam is uitgeput.
Het lichaam verkeert in een constante staat van stress wanneer het zo hard moet werken om ons voedsel te verteren, om te gaan met de toxines in bewerkt voedsel en er nog iets van voedingsstoffen uit te halen. 


Welk voedsel kunnen we gemakkelijk verteren?
Verse, biologische vis, kip, eieren, salades, noten, zaden, groenten, fruit en kruiden rauw of licht gekookt (of gestoomd) zijn gemakkelijker te verteren. Rauwe groenten, fruit, zaden en noten hebben van nature de juiste hoeveelheid enzymen in zich die nodig zijn om bijvoorbeeld het hele stuk fruit te kunnen verteren. Wanneer je deze voeding gaat koken of bakken vernietig je al een gedeelte van deze enzymen waardoor lichaamseigen enzymen moeten ondersteunen bij de vertering. Daarom is rauw (levend) voedsel aan te raden.


Wanneer je in de supermarkt boodschappen doet:
Verse groenten en fruit hebben van nature de juiste hoeveelheid enzymen in zich om dit voedsel te verteren.
Bewerkt voedsel zoals chips, crackers, koekjes, brood en eigenlijk alle verpakte producten zijn voor ons lichaam veel moeilijker te verteren. En alles wat niet kan bederven (tot 2020 houdbaar is!) is niet goed voor je!

 

Sommige combinaties zijn beter dan andere.
Wanneer je granen, suikers, vlees en fruit in één maaltijd eet, heeft het lichaam het moeilijk om dit te kunnen verwerken. Wanneer je fruit en vlees en natuurlijk voedsel eet dan maakt het lichaam maagzuur aan en daarmee de spijsverteringsenzymen die nodig zijn om fruit en vlees te kunnen verteren. Granen hebben een alkalische omgeving (het tegenovergestelde van zuur) nodig om te kunnen verteren Zuur en alkaline heffen elkaar op. Dus wanneer je vlees en granen samen eet dan is het alkaline en zuur gehalte in de maag niet voldoende om zowel het vlees als de granen te kunnen verteren. Het onverteerde voedsel blijft zitten en kan gaan rotten. Het lichaam zal dan alle zeilen moeten bijzetten om wat er achter blijft het lichaam uit te werken.

 

Enkele voorbeelden die kunnen wijzen op spijsverteringsproblemen;
Huidproblemen, allergieën, astma, chronische vermoeidheid, niet helder kunnen denken, duizeligheid, hoofdpijn, hartproblemen, schildklierproblemen.

 

Ondersteun je lichaam
Neem pro-biotica en spijsverteringsenzymen in pil vorm (kies voor een goede kwaliteit!), eet zoveel mogelijk verse groenten en fruit –bij voorkeur ongekookt, eet zeewier en donker groene groenten, lijnzaad, chiazaad, avocado’s en vermijd geraffineerde plantaardige olie. Drink groene sappen. Groene sappen zitten vol enzymen, chlorofyl en mineralen. Groene sappen hoeven nauwelijks verteerd te worden en dus kunnen alle goede voedingsstoffen snel en moeiteloos door het lichaam worden opgenomen en helpen het lichaam op een natuurlijke manier te ontgiften.

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!