5 tips voor een ontspannen decembermaand

 

 

Wat gaat de tijd toch snel, we zitten alweer in de laatste weken van het jaar. En hoewel de decembermaand over het algemeen gevuld is met gezelligheid kan diezelfde gezelligheid ook voor veel stress zorgen. We dele graag deze 5 simpele tips om van december een ontspannen feestmaand te maken.

 

Tip #1: een goede voorbereiding is het halve werk

Spanning en stress komen vaak voort uit het ontbreken van overzicht. Je hebt zoveel te doen op het werk en/of thuis dat je hoofd vol raakt en je niet meer weet waar je moet beginnen. Onze tip; draai jezelf binnenstebuiten. Haal wat in je hoofd zit naar buiten door het op te schrijven. Maak een lijst van de dingen die je denkt te moeten doen. Door het visueel te maken wordt het veel makkelijker om prioriteiten te stellen en zelfs dingen te schrappen. Maak bijvoorbeeld een lijst met 3 kolommen. Schrijf in de 1e kolom de dingen die je moet doen, in de 2e de dingen die je graag gedaan zou krijgen en in de laatste kolom de dingen waar je blij van wordt. Kies er dan voor om elke dag in ieder geval 1 ding uit alle 3 de kolommen te doen. Zo wordt je ‘to do’ lijstje behapbaar en leuk.

 

Tip #2: visualiseer

Dat waar je je aandacht op richt zal zich laten zien in je werkelijkheid. Sporters gebruiken de simpele techniek van visualiseren waarbij ze in gedachten zien hoe zij willen dat hun wedstrijd zal verlopen. Gebruik deze techniek ook om je voor te stellen hoe jij wilt dat de feestdagen zullen verlopen. Ga ontspannen zitten of liggen en sluit je ogen. Zie in gedachten je gewenste verhaal. Hoe meer gedetailleerd je visualiseert hoe beter! Voel hoe je je voelt. Voel je je ontspannen? Geniet van het gevoel bij de beelden en laat het je overspoelen. Voel je spanning? Pas je verhaal dan aan en onthoudt; in een visualisatie is alles mogelijk dus maak je verhaal zo leuk en perfect als je zelf wilt!

 

Tip #3: feestje buitenshuis? Neem je eigen eten mee.

Ben je bij iemand uitgenodigd en maak je je zorgen over het aanbod van eten? Neem dan wat eten mee dat jij graag eet. Je kunt bijvoorbeeld lijnzaadcrackers met zelfgemaakte hummus meenemen of een schaal rauwkost met guacamole. Je zal zien dat iedereen op het feestje van deze hapjes zal genieten! (Wel even afstemmen met de gastvrouw/heer!) Klik hier voor de recepten

 

Tip #4: doe deze simpele ontspanningsoefeningen

1. Buik ademhaling
Dit is een hele simpele techniek die je overal en altijd kunt doen. Merk je dat je gespannen bent? Adem dan diep in door je neus en laat je buik zich opvullen. Dit activeert je middenrif wat ervoor zorgt dat je direct uit de zogenaamde ‘vluchten of vechten’ modus gaat (=stress!) en terugkomt in een ontspannen staat waarbij je zenuwstelsel vanzelf kalmeert. Hou de inademing even een seconde vast en adem dan heel langzaam uit door je mond terwijl je je buik langzaam intrekt naar je ruggenwervel toe. Herhaal zo vaak als nodig! Let op dat je je buikspieren ontspant terwijl je deze oefening doet.

 

2. Body scan
Deze oefening is super makkelijk en heel doeltreffend! Adem diep in en langzaam uit terwijl je met je aandacht naar je voeten gaat. Je kunt even met je tenen wiebelen zodat je met je aandacht uit je hoofd gaat. Ga dan met je aandacht naar je enkels, dan je kuiten, langzaam naar je knieën en bovenbenen. Blijf rustig in en uit ademen terwijl je zo langzaam je hele lichaam scant tot je met je aandacht bij je kruin eindigt. Zo ga je uit het denken naar het voelen. Voel je je al meer ontspannen?

 

Tip #5: Blijf sporten!
Wanneer je normaliter regelmatig iets aan sport doet, hou die routine dan aan rond de feestdagen. Het is zo gemakkelijk om een keer over te slaan omdat je nog zoveel te doen hebt voor de kerst of oud en nieuw. Maar dat uurtje per week sporten of bewegen helpt je wel om je ontspannen en positief te blijven voelen. Door even die tijd voor jezelf te nemen zal je merken dat je veel productiever bent bij de voorbereidingen en lekker ontspannen tijdens de feestdagen! Doe je niet aan sport? Maak dan gedurende de week wat tijd vrij om even een rondje te lopen. Lekker de frisse buitenlucht in doet wonderen voor je gestel en helpt je te ontspannen!

 

 

Namens het team van de Gabriel Methode wensen we je hele ontspannen en gezellige feestdagen en een geweldig 2017!

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!