Van voornemen naar succes!

January 4, 2016

 

Dit jaar ga ik me ècht aan mijn voornemens houden!

Elke jaarwisseling dat dubbele gevoel…. Je neemt je wéér voor om gezonder te eten, meer te bewegen, meer aandacht aan je vrienden te geven, op tijd naar bed te gaan of op een anderen manier beter voor jezelf te zorgen….

En tegelijk kriebelt het in je buik of zegt een stemmetje in je hoofd: “ja.. dat zàl wel…net zo goed als vorig jaar en het jaar daarvoor en daarvoor zeker!”

En ook al merk je bij jezelf dat je twijfels hebt… je gaat het gewoon DOEN! En dit jaar gaat het je WEL lukken! …Denk je…

 

Herken je dat?

Ik heb mezelf ook jarenlang op deze manier om de tuin geleid … Ik heb weliswaar nooit echt overgewicht gehad, maar ik heb wel jarenlang last van emotie-eten gehad en mezelf jarenlang dik en lelijk gevonden. Elk jaar begon ik weer met ongeveer dezelfde voornemens. Ik maakte mezelf wijs dat het nu anders zou gaan, maar eigenlijk wist ik al dat het precies hetzelfde zou gaan als ieder jaar. Er was immers niks veranderd! Ik was niet veranderd, mijn gedachtes over mezelf waren nog hetzelfde, ik voelde me nog steeds hetzelfde en ging hetzelfde doen als elk jaar….. en toch hoopte ik op beter resultaat, gek eigenlijk hè?

Inmiddels heb ik ontdekt waar ik steeds over struikelde: het zat ‘m in dat DOEN! Dat wordt ook heel vaak gezegd..  je moet het gewoon gaan DOEN!

 

Dus pakte ik mijn agenda en ging ik inplannen wanneer ik naar de sportschool zou gaan of zou gaan hardlopen. Ik maakte menu’s voor de week waarbij ik precies uitrekende wat er dan in mijn eten zat (vooral niet teveel calorieën). Ik hing een tabel naast mijn bed waarin ik bijhield hoeveel ik gesport had en hoeveel ik woog. Dat voelde heel krachtig en heel gedegen. Er was geen ontsnappen aan, het stond in de planning, dus ik hoefde het alleen maar uit te voeren en klaar.. 

 

En toch…na verloop van tijd struikelde ik weer….

Nu begrijp ik, dat ik maar wat deed, mijn acties waren ongericht. Mijn doel was vaag. Ja, ik baalde van mijn eetgedrag en mijn lichaam, dus ging ik aan de slag. Ik moest gezonder en minder eten, ik moest meer sporten, ik moest iets DOEN.  Dus het DOEN was mijn DOEL geworden.  Ik was wel in beweging, maar in het wilde weg.   

En daarmee heb ik meteen de essentie van de succesformule verklapt! Actie is goed, maar dan met een kop en staart, namelijk een doel, strategie en plan. Want hoe zorg je nu dat je aan het eind van het jaar tevreden kunt zijn? Door allereerst te weten waar je wilt uitkomen, je DOEL dus. Dan te weten hoe je het gaat aanpakken, je STRATEGIE. Vervolgens bepaal je wat je ACTIES zijn, die je vervolgens gaat uitvoeren.

Wil je dit jaar je doelen echt bereiken? Volg dan deze succesformule:

  1. Bepaal je DOEL

Wanneer zou je, als je aan het eind van het jaar terug blikt echt tevreden zijn? Als je WAT hebt bereikt? Kijk naar waar je wilt en niet naar waar je wilt.

Dus niet: , maar .

Niet: , maar bijvoorbeeld . Niet: , maar zoiets als

  1. Bepaal je STRATEGIE

Wat is er allemaal nodig om je doel te bereiken? Begin dan niet met alles tegelijk, maar maak een grove strategie per maand. Hoe ga ik het bereiken van mijn doel aanpakken? Wat heel goed werkt, is één FOCUS per maand. Bijvoorbeeld: deze maand ga ik meer rust nemen, die maand ga ik mijn lichaam beter voeden, die maand ga ik meer tijd voor mezelf nemen, die maand ga ik meer bewegen… Het kan zijn dat je zo de strategie voor een heel jaar kunt uitzetten, maar je kunt ook per maand evalueren en de volgende focus bepalen. Hou steeds je doel voor ogen: hoe helpt deze focus mij richting mijn doel?

  1. Bepaal je ACTIES per dag. Evalueer elke dag wat al goed ging. En vraag je af: wat ga ik morgen doen, met deze focus, dat mij weer verder helpt richting doel?

Dit is een formule die mij heeft geholpen om niet te verdwalen en niet te struikelen onderweg. Maar er zijn vele wegen naar Rome… heb jij ervaringen of ideeën hoe het anders kan? Ik lees ze graag in je reactie hier onder!

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!