GEZONDE HONGER IN 5 STAPPEN.

 

 

Communiceren met je lichaam is vaak heel simpel. Als je het koud hebt, trek je een warm vest aan. Dan voel je de temperatuur weer oplopen en ben je tevreden. Als je stijve spieren hebt, ga je bewegen tot het gevoel weg is.  Allemaal heel makkelijk en natuurlijk dus.

Honger is ook zo’n simpel signaal van ons lichaam. Als je maag rammelt of knijpt, ga je eten. Op een bepaald moment heb je genoeg gegeten en dan stop je er weer mee. Met een goed gevoel, een tevreden buikje.

Ervaar jij dat ook zo?

Nou, bij mij is dat heel lang niet zo simpel geweest. Ik wist niet meer hoe ik met honger om moest gaan. Als kind leerde ik, dat je honger maar moest negeren tot het etenstijd was. En dat ik gewoon moest eten, ook als ik geen honger had. “Dan eet je maar tegen de honger die nog komt” werd er dan gezegd. Toen ik een pubermeisje was dacht ik, als ik honger had, meteen: “Niet op letten, dan gaat het vanzelf wel weer over“ Of ik dacht: “Nee, ik ga nu niks eten, want vanavond eten we chocoladepudding.” Want ik was bang voor wat anderen zouden zeggen als ik niets zou nemen: “Je bent toch niet bang dat je te dik wordt?”…… Ja! Want dat was ik al (in mijn beleving dan) en dat hoefde niet nog erger te worden.  Kortom: als ik honger voelde, dan gingen er meteen alarmbellen af.  Honger hebben was dus helemaal niet zo simpel.

Herken je dat? Dat er meteen allemaal gedachtes en gevoelens door je heen gaan waardoor honger opeens van een hele andere categorie wordt dan alle andere lichaamssignalen?

Toen die periode achter de rug was, omdat ik de mijzelf meer had leren accepteren zoals ik was, moest ik echt weer leren luisteren naar mijn lichaam. Ik was er zo aan gewend om niet te luisteren en alleen met mijn hoofd te bepalen wat en wanneer ik at. Het drong niet eens meer echt door, want ik schoot onmiddellijk in mijn hoofd.

Ik herken dat nu ook bij veel van mijn cliënten. Ook die hebben vaak verleerd om te luisteren naar hun lichaam. Misschien jij ook wel.

Weer op een natuurlijke manier omgaan met honger is niet moeilijk. Volg gewoon dit 5-stappenplan!

Gezonde honger in 5 stappen

  1. Voel je honger.

Oefen jezelf om niet meteen in je hoofd te schieten, maar blijf met je aandacht bij het gevoel. Luister naar je lichaam, dat nu een hongersignaal geeft. En dat is heel belangrijk, omdat je lichaam precies weet wat het nodig heeft. Ervaar: mijn lichaam heeft nu honger. En het maakt helemaal niet uit wat je hoofd daarvan vindt. Waardeer je lichaam, dat het met je communiceert!

  1. Onderzoek je honger.

Vraagt je af waar je naar hongert. Vraagt je lichaam om voedsel? Of honger je naar iets anders, zoals gezelschap, ontspanning of rust? Onderzoek met open aandacht waar je hongergevoel vandaan komt.

  1. Besluit hoe je omgaat met je honger.

Als je geen fysieke honger hebt, zoek de oplossing dan niet in eten. Als je lichaam om voedsel vraagt, besluit dan om te gaan eten.

  1. Monitor je honger.

Als je eet, blijf er dan bij met je aandacht. Hoe reageert je lichaam? Ga je je beter voelen door het eten? Begin je al verzadigd te raken? Hoe voel je dat je genoeg hebt?

  1. Evalueer.

Hoe voel je je vlak na het eten? En een uur later? En een paar uur later? Hoe is het met je energie? Hoe alert en geconcentreerd ben je? Hoe voelt je maag en buik? Luister met open aandacht naar de feedback van je lichaam. Zo leer je waar je je lichaam blij mee maakt en waarmee niet.

Met deze stappen leer je je lichaam op een natuurlijke manier te voeden. Juist door je lichaam te geven waar het om vraagt, heeft het geen reserves meer nodig en kun je gaan afvallen.

Wat gebeurt er bij jou als je honger voelt? Laat het hier weten!

 

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!