Affirmeren tot je een ons weegt.

 

 

Heb je wel eens geprobeerd om jezelf met positieve zelfspraak en mooie quotes te overtuigen?

Of heb je weleens geprobeerd om je zelfvertrouwen te vergroten door zinnen zoals:

“ Ik ben mooi “

“Ik ben mijn lichaam dankbaar”

 “Ik hou van mezelf “

En… werkte het?

 

Eerlijk gezegd…. tot voor kort had ik niet zo veel vertrouwen in affirmaties. In mijn praktijk zie ik heel regelmatig vrouwen die eindeloos geaffirmeerd hebben zonder succes. Die mooie setjes affimatiekaarten hebben gekocht of quotes op de spiegel hebben geschreven, maar het uiteindelijk weer hebben opgegeven. Zelf werd ik er onlangs ook mee geconfronteerd bij een cursus, waar een CD bij zat, die ik dan moest opzetten voor het slapen gaan. Ik heb het een aantal keer gedaan, maar ik werd er alleen maar kriegelig van. Mijn hoofd ging heftig protesteren: “Ja, dat zal wel…!”  “Helemaal niet waar!” en “ Ja, was het maar zo’n feestje!” En aangezien je niet kunt slapen als je kriegelig bent, zette ik het maar weer uit. Maar het bracht me wel aan het denken, waarom werkte het niet? Affirmeren is toch net als visualiseren, alleen dan met woorden in plaats van beelden? En visualisaties ervaar ik juist als heel krachtig! Hm…wat is het verschil?

 

Hoe werkt visualiseren?

Stel je voor, dat je 15 kilo wilt afvallen. Je maakt een beeld  van hoe je er dan uit ziet (misschien heb je nog een foto uit een slankere tijd) en je gaat je voorstellen dat je dat doel helemaal bereikt hebt en hoe fantastisch je je dan voelt! Beelden en gevoelens zijn de taal van je onbewuste. Dus combineer het beeld en het fijne gevoel , en de boodschap gaat regelrecht je onbewuste in. En de processen in je lichaam worden meteen positief beïnvloed. Mooi hè?

 

Wat gebeurt er dan bij affirmeren?

Ga maar eens na: kijk in de spiegel en zeg tegen jezelf: “ik ben mooi” Wat gebeurt er in je hoofd?  Wat gebeurt er met je gevoel? Nog één testje: zeg maar eens: “ik ben mijn lichaam dankbaar” Wat is het effect? Ik weet het natuurlijk niet helemaal zeker, maar de kans is groot, dat je hoofd zegt dat het helemaal NIET WAAR is en dat je je helemaal niet blij voelt.  Wat kan je onbewuste daar nou mee? Ja, zo kun je inderdaad affirmeren tot je een ons weegt. Nou ja, bij wijze van spreken dan ;-)

Als je woorden gebruikt, zoals bij affirmaties, breng je de boodschap binnen via je bewuste denken. Want dat communiceert met woorden. En je bewuste denkt logisch en kan niet zo makkelijk reizen in de tijd. Dus dat heeft als risico, dat er onmiddellijk een discussie ontstaat in je hoofd en dat brengt je nergens.

 

Hoe kun je dat nu omzeilen?

Zoals je weet zit je hoofd vol met automatismen. Stimulus à respons. Dat heeft voor- en nadelen. Voordeel is, dat we  veel handelingen automatisch kunnen doen en dat vereenvoudigt het dagelijks leven. Een nadeel kan zijn, dat veranderen daardoor soms lastig is. Maar met betrekking tot affirmaties kunnen we van die automatische reacties handig gebruik maken! Ik zal je laten ervaren hoe.

 

Stel jezelf de volgende vragen:

“Waarom ben ik mooi?”

“Waarom ben ik mijn lichaam dankbaar?”

“Waarom hou ik van mezelf?”

 

Merk je wat er gebeurt? Je brein gaat meteen op zoek naar de redenen waarom het WAAR is! En hoe anders voelt dat? Daar word je toch op z’n minst een beetje blij van?

Dus: verander je affirmatie in een vraag en je brein werkt automatisch mee!

Dat is misschien even wennen en oefenen. Welke vragen kunnen je nog meer in de goede richting helpen? Laat je suggesties hier achter. Zo kunnen we elkaar op weg helpen!

 

 

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!