Stress vrij, lichaam blij!

August 19, 2014

Maar weinig mensen zijn zich bewust van de verwoestende effecten van stress op het lichaam.

Wanneer je stress ervaart -of dit nou bewust of onbewust is- wordt door de bijnieren het hormoon Cortisol afgescheiden. Een (te) hoog Cortisol niveau kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verscheidenheid aan chronische aandoeningen.

 

*”Cortisol is een hormoon dat gemaakt wordt in de bijnierschors uit cholesterol. Cortisol wordt soms het stresshormoon genoemd omdat het vrijkomt bij elke vorm van stress, zowel fysiek als psychologisch. Het zorgt ervoor dat bepaalde eiwitten in spieren worden afgebroken waarbij aminozuren vrijkomen. Hiervan kan glucose (energie) worden gemaakt. Deze energie wordt gebruikt om alle systemen in het lichaam weer in evenwicht te brengen; op het moment van stress komt adrenaline vrij om het lichaam alerter te maken en klaar om te vechten/vluchten. Cortisol zorgt ervoor dat dit verlies van energie weer wordt gecompenseerd”.

 

Net zoals alle biochemische reacties in ons lichaam is Cortisol er om ons te helpen het lichaam te laten herstellen na een vechten/vluchten reactie. Prima geregeld zolang er sprake is van een reactie op stress die op korte termijn weer weg gaat (zoals het wilde dier waar je voor moet weg rennen). In onze hedendaagse cultuur kunnen we echter, helaas, te maken hebben met chronische stress. En meestal nog in die mate dat we het gewoon vinden en ons er  vaak niet eens meer bewust van zijn.

Wanneer het cortisol niveau in je lichaam constant piekt, kan dit allerlei lichamelijke klachten tot gevolg hebben.
Herken je jezelf bijvoorbeeld in het volgende?

 • Je bent (of voelt je) altijd gehaast

 • 25 uur werk in één dag moeten doen

 • Depressie

 • Vermoeidheid

 • Onderdrukt libido

 • Moeite met concentreren

 • Buikvet

Wanneer je jezelf in één of meer van bovenstaande punten herkent, dan heb je mogelijk te maken met chronische stress en als gevolg daarvan een verhoogd cortisol niveau in je lichaam.

Natuurlijk hebben we allemaal met stress en gevoelens van gehaast zijn te maken, maar dat maakt nog niet dat het ‘normaal’ is dat we ons zo voelen en het is al helemaal geen gezonde staat van zijn.

Om meer inzicht te krijgen in hoe het lichaam op biochemisch niveau reageert, gaan we kijken naar de effecten van Cortisol.
Het lichaam van de meeste mensen scheidt een hormoon af dat cortisol heet. Cortisol wordt  bij stress door de bijnieren afgescheiden. Een (te) hoog Cortisol niveau kan leiden tot gewichtstoename op twee duidelijke te herkennen manieren;

Insuline resistentie
Chronisch verhoogde cortisol spiegels wordt aan insuline resistentie gelinkt. Wanneer een cel insuline resistent wordt, kan het geen vet meer in energie omzetten. Insuline is namelijk een vetopslag hormoon. Op deze manier zal het lichaam geen vet meer kunnen verbranden wanneer het constant stress ervaart en zal het lichaam enkel energie uit voedsel kunnen halen. Meestal voedsel met snelle suikers.

Dit kan de reden zijn waarom je trek krijgt in zoet en NU iets zoet moet hebben (trillerigheid, duizeligheid). Het lichaam is niet in staat om efficiënt het opgeslagen vet te verbranden of in energie om te zetten en het heeft dan behoefte aan een snelle manier om energie binnen krijgen.

Leptine resistentie
Leptine is een hormoon dat door de vetcellen wordt afgescheiden en één van de rollen van Leptine is om het brein te laten weten hoeveel vet de cellen bevatten. Een verhoogde Cortisol spiegel leidt tot Leptine resistentie. Dus wanneer je overgewicht hebt en stress ervaart, heb je nog steeds meer dan genoeg leptine, maar het brein luistert er niet meer naar. Het brein denkt dat het lichaam niet meer genoeg vet in opslag heeft en daarom blijf je trek houden zelfs nadat je (meer) dan genoeg hebt gegeten.

Het gevolg :

 • Vertraagde stofwisseling die ervoor zorgt dat je je moe voelt en weinig energie hebt

 • Je wordt een ‘zoetekauw’ –zoet eten smaakt je geweldig en je hebt er (steeds) trek in

 • Het brein stopt te luisteren naar de signalen van de maag dat het vol zit en je blijft dus maar eten

 • Het brein geeft de lever de opdracht op te houden met het verbranden van vet voor energie

Daarnaast kan een verhoogd Cortisol niveau leiden tot een keur aan verstoringen in onze stofwisseling en een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verscheidenheid aan chronische aandoeningen. Een opsomming:

 • toegenomen eetlust,

 • versnelde spierafbraak,

 •  onderdrukte vetverbranding,

 • toename in de opslag van vetten

 • obesitas

 • verhoogde cholesterol

 • hart-en vaatziekten

 • verhoogde bloeddruk

 • veranderingen in de hersenen -neurochemie; depressie / angst

 • fysieke atrofie (krimp) van de hersencellen; Alzheimer

 • insulineresistentie en verhoogde bloedsuikerspiegel; diabetes

 • versnelde botresorptie (afbraak); Osteoporose

 • lagere niveaus van testosteron en oestrogeen

 • onderdrukt libido (minder zin in seks)

 • onderdrukking van immuun cellen (aantal en activiteit)

 • regelmatig verkouden / griep / infectie

 • verminderde synthese van neurotransmitters in de hersenen; geheugen / concentratie problemen

Allemaal stressgerelateerde effecten die optreden als gevolg van een overmatige activiteit van het stressrespons hormoon in de hersenen en in het endocriene (hormoon) systeem in reactie op gewone, alledaagse bronnen van fysieke en psychische belasting. De verschillende dagelijkse stressfactoren waaraan we allemaal onderworpen zijn, kunnen het lichaamsevenwicht verstoren. Helaas is ons menselijk brein zo goed ontwikkeld dat het geen verschil maakt tussen werkelijke stress en ‘bedachte’ stress. De reactie is gelijk.
 

Hoe kan je deze cyclus omdraaien?

 • Luister dagelijks naar een visualisatie om de manier waarop het lichaam stress interpreteert en er op reageert te veranderen

 • Concentreer je op een diepe, volle, ontspannen ademhaling. Dit kun je gemakkelijk doen terwijl je auto rijdt, kookt, televisie kijkt etc. Je hoeft er niet voor te gaan zitten, dus je kunt het gewoon tussendoor doen. En elke keer wanneer je dit doet, balanceer jij zélf je systeem

 • Ga emotionele of psychische zaken aan die kunnen bijdragen aan jouw beleving van stress en angst

 • HEEL BELANGRIJK: zorg ervoor dat je genoeg slaapt! Tijdens je slaap wordt het cortisolniveau weer in balans gebracht.

 • Ban negativiteit en negatieve mensen uit jouw leven

 • Doe bewust jouw best om dagelijks elke vorm van stress tot een minimum te reduceren

 • Eet ‘levend’ voedsel van hoge kwaliteit om het lichaam hormonaal opnieuw in te stellen

Het goede nieuws is dat de Gabriel Methode de tools biedt om met stress om te kunnen gaan en je zo de gevolgen van een verhoogd Cortisol niveau tot een minimum kunt beperken.
Wanneer je de principes van de Gabriel Methode inzet, kan je direct de voordelen ervaren, maar het blijft essentieel dat je bewust ben van het feit dat dit niet gaat om ‘calorieën erin –calorieën eruit’.

Het lichaam is net zo complex als het leven en wanneer je dat begrijpt en dat aangaat zal gewicht verliezen gemakkelijk en vanzelf gaan.

 

*Bronnen:
-Wikipedia
-The Cortisol Connection: Why Stress Makes You Fat and Ruins Your Health - And What You Can Do About It –Shawn Talbott.

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Classic
 • Twitter Classic
 • Google Classic

Blij met wie je bent!