Keuzevrijheid. Door Gabriel Methode Coach Ina van de Hoef.

July 31, 2014

Ben je lekker op vakantie of zit het er al weer op? En….kun of kon je er maximaal van genieten? Want dat is waar het wat mij betreft toch om draait: plezier, genieten, ontspannen.

 

Wat ik heel vaak hoor en ook herken van mezelf jaren geleden, is dat er toch vaak iets van spanning zit rondom eten in de vakantie. Ik had dan wel geen overgewicht en dat wou ik graag zou houden. Dus moest van mezelf wel goed opletten! Want je eet andere dingen, waarvan je niet precies weet wat erin zit. Je hebt het niet zelf onder controle hoe iets is klaar gemaakt. Er zijn meer sociale eetmomenten dan normaal, waarin eten voor de gezelligheid belangrijk is, waarin je er bij hoort als je meedoet en niet zo flauw moet doen als je niet meedoet. En… het is ook allemaal zo ontzettend lekker!

 

Maar ja…je wilt wèl afvallen of in ieder geval niet aankomen! Hoe moet dat nu? Hoe krijg je die twee tegenstrijdigheden in jezelf verenigd? Hoe krijg je die twee delen van jezelf, die zo’n discussie in je hoofd veroorzaken, zover dat het daarboven stil wordt? Hoe kom je toe aan plezier, ontspanning en rust?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Probeer het eens met de volgende 3 stappen strategie:

 

1. Stop met vechten tegen die stemmetjes in je hoofd.

Die twee daar boven bestrijden elkaar al, maar als jij je ook nog eens met dat gevecht gaat bemoeien wordt het helemaal “gezellig” daar in de bovenkamer! Alles waar je tegen vecht wordt groter, meer en erger. Niet doen dus!

 

2. Neem waar zonder mening of oordeel.

Huh? ….. En ik moet toch besluiten naar wie ik ga luisteren? De één heeft toch gelijk en dus de ander ongelijk?

Nee, ze hebben allebei op hun eigen manier groot gelijk. Het zijn namelijk allebei jouw eigen stemmetjes en ze willen allebei iets voor jou bereiken, of jou ergens voor behoeden. En blijkbaar is het belangrijk, want anders zouden ze niet zo hardnekkig hun mond open doen. Alleen… ze willen allebei iets anders, op zich waardevols, voor jou doen. Laten we ze even “Toe-maar!” en “Oh nee!” noemen. 

 

 “Oh nee!”  is het stemmetje dat zegt dat je het niet moet doen omdat je er dik van wordt. Misschien heeft “Oh nee!”  als positieve intentie voor jou:  afvallen of een mooi slank lichaam waar jij je prettig in voelt of waar je trots op kunt zijn. Of misschien wil “Oh nee!” laten zien dat je een doorzetter en sterk bent, dat je wilskracht hebt. Daarmee wil het bijdragen aan jouw zelfvertrouwen, zelfwaardering of een positiever zelfbeeld. Top toch?

 

Het “Toe-maar!”  stemmetje wil misschien een bijdrage leveren aan jouw vakantieplezier door je te laten genieten van dingen die je thuis niet zo vaak neemt, omdat ze op de “verboden lijst” staan. Of het wil je puur op dat moment laten genieten van zo’n heerlijk koel ijsje op een warme dag.  Of misschien wil het voorkomen dat je vervelende opmerkingen van anderen krijgt en dat jij je ongemakkelijk voelt. Of doet het  z’n best om jou erbij te laten horen. En levert daarmee een bijdrage aan leuke vakantieherinneringen, en ook nog aan nagenieten als er een leuke foto van is. Ook waardevol toch?

 

Kortom: ze hebben allebei vanuit hun eigen optiek het beste met jou voor. Dat is niet fout, dat is niet goed, dat is gewoon zoals het is. Het helpt als je leert om er als het ware van een afstandje naar te kijken, ze te herkennen als jouw stemmetjes en er niet op in te gaan. Zo krijg je rust in je hoofd.

 

Dat is mindfulness: waarnemen zonder oordeel. Vanuit mindfulness bekeken kun je niet goed of fout denken, kun je niet goed of fout eten.  Je merkt alleen op wat er is.

 

Dat geeft keuzevrijheid!

 

Als je nu denkt: ja maar, dat is niet verstandig, zo kom je nooit bij je doel… dan is “Oh nee!”  weer aan het woord ….

 

3. Maak een keuze in contact met je lichaam en sta achter je keuze!

In je hoofd komt je er niet uit. Want als je meegaat met de één, gaat de ander protesteren en andersom. Dus stap eruit, stap uit je hoofd en breng jezelf in contact met je lichaam. Ga voelen in plaats van denken.  Wil je dit eten echt? En maak dan een keuze van binnenuit, wat voor jou op dat moment goed voelt.  En sta achter je keuze: het was voor jou op dat moment de beste keuze. Klaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

Door zo je keuze te maken, zorg je niet alleen dat je meer kunt genieten van je keuze op dat moment zelf, maar ook dat je er met een goed gevoel op terug kunt kijken. 

 

Met het volgen van deze 3 stappen voorkom je dat het innerlijke gevecht stress in je systeem brengt. Langdurige of steeds terugkerende stress zorgt ervoor, dat je lichaam in de overlevingsmodus gaat (de “VET”knop gaat aan) en je lichaam zal in de spaarstand zo veel mogelijk vet opslaan. Een keuze die goed voelt, brengt je lichaam in de veilige modus, waarin je spijsvertering optimaal kan functioneren. Dan kan je lichaam het beste omgaan met het aangeboden voedsel.

En niet alleen op vakantie!

 

 

 

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!