Begin het nieuwe jaar goed! 4 simpele tips om te ongiften!

 

Van James Colquhoun, Filmmaker Food Matters & Hungry For Change

 

Ons lichaam heeft de geweldige capaciteit om zichzelf te ontgiften en te helen. Ondersteun deze natuurlijke processen door het lichaam een handje te helpen en het 2014 op een frisse, gezonde manier te starten!Hier volgen 4 simpele tips die je elke dag zou kunnen toepassen!

 

1. Drink meer water.Vaak genoeg verwarren we honger met dorst. We denken dat we trek in eten of een lege maag hebben terwijl we eigenlijk vanuit onze hersenen een signaal ontvangen dat we moeten drinken. Drink daarom altijd eerst een glas water en voel dan of je nog steeds trek in eten hebt. Zorg ervoor dat je gedurende de dag voldoende drinkt en neem ook voor elke maaltijd of snack tussendoor iets te drinken, om er zeker van te zijn dat je genoeg vocht binnen hebt en niet overeet.Wanneer je voor een maaltijd drinkt, doe dit dan bij voorkeur minstens een half uur van te voren. Dit geeft jouw lichaam voldoende tijd om het water in de cellen op te nemen en de maag te bevochtigen in voorbereiding op een goede spijsvertering. Voeg citroensap of appel cider azijn toe om de spijsvertering verder te ondersteunen. Tarwegras sap of –poeder, spirulina en chlorella helpen ook de spijsvertering en voedselopname te ondersteunen.

 

2. Neem elke dag een glas groen sapGroen sap is een geweldige manier om ‘levend’ voedsel binnen te krijgen. Het chlorofyl in de groene blad groenten wordt gemakkelijk in het bloed opgenomen en heeft grote ontgiftende kwaliteiten. Jason Vale zegt in de film ‘Hungry for Change’; “sappen is het ultieme fast food, het is een 15 minuten voeding sneltrein naar gezondheid”. Hier zijn een paar ideeën voor snelle groene sappen:Selderij (stronk en blad), citroen en peer of appelSelderij (stronk en blad), komkommer, citroen (met de schil –goed gewassen!) en peer of appelSelderij (stronk en blad), boerenkool, citroen en peer of appelSelderij (stronk en blad), komkommer, citroen, peterselie en peer of appelJe kunt ook tarwegras sap of –poeder, spirulina of chlorella aan deze sappen toevoegen om ze nog groener te maken!

 

3. Voeg vaker peterselie en koriander toe aan jouw maaltijden.Peterselie en koriander zijn krachtige kruiden die het lichaam helpen om zware metalen uit het lichaam te drijven. Voeg deze kruiden toe aan groene sappen, salades, soep en door of over andere maaltijden.

Hierbij een recept voor ‘Zware metalen detox Pesto’:

4 tenen knoflook

50 gram paranoten of macademia noten

50 gram zonnebloem pitten

50 gram pompoen zaden

1 kopje verse koriander

1 kopje verse peterselie

2 kopjes koud geperste olijfolie

4 eetlepels citroen sapzeezout naar smaak

Week de zaden en noten (bijvoorbeeld voor je naar bed gaat). Pureer de koriander en peterselie met de olijfolie tot de kruiden fijn gehakt zijn. Voeg de knoflook, noten, zaden, zout en citroensap toe en mix tot een pasta. Je kunt deze pesto heel goed in een glazen pot in de koelkast bewaren of invriezen.

 

4. Adem diep naar jouw buik toe.Diep inademen, op een manier die je buik opvult en jouw en het middenrif naar beneden drukt, is een krachtige manier om het lymfe systeem te activeren. Het lymfe systeem ondersteund het lichaam bij het ontgiften. Zie het lymfe systeem maar als jouw persoonlijke vuil ophaal dienst (die we na de feestdagen goed kunnen gebruiken!).

Buikademhaling oefening:

Adem 10 keer langzaam en diep in; bij elke ademhaling tel je tot 4 terwijl je inademt, hou de adem 8 tellen vast en adem in 8 tellen uit. Een gemakkelijke oefening die je overal kunt doen; terwijl je TV kijkt, de hond uitlaat of wanneer je mediteert, aan yoga doet of sport.

Volgens de ‘Tao van ademhaling’ wordt tot wel 70% van ons lichaam afval afgevoerd via onze longen. De rest verlaat het lichaam via de urine, de huid en onze ontlasting. Wanneer onze longcapaciteit afneemt omdat we niet goed of niet op de juiste manier ademen, dan is er minder zuurstof beschikbaar voor onze cellen en kan de bloedstroom niet optimaal functioneren om afval uit onze nieren en longen te verwijderen. Dit kan ook leiden tot een minder functionerend lymfe systeem (noodzakelijk om virussen en bacteriën uit het lichaam te weren) en een langzame, slecht werkend spijsverteringssysteem. Het is dus aan te raden om zo vaak mogelijk langzaam en diep te ademen.Veel succes bij het toepassen van deze simpele tips!

Please reload

Featured Posts

Waarom buiten sporten/bewegen beter voor je is

August 26, 2019

1/10
Please reload

Recent Posts

December 11, 2018

Please reload

Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Blij met wie je bent!